Evenimente

Inaugurarea Institutului Primaristic România constituie pentru noi edificarea unui cadru organizat pentru cercetare şi fructificare a experienţei practice dobândite prin activitatea comună a medicilor şi primaristelor. Sperăm să colaboram cât mai curând cu moaşele, educatorii, psihologii, logopezii şi chiar cu societatea civilă în ansamblul ei.

Acest eveniment este urmarea firească a întâlnirii noastre din 2003 cu Primaristic, întâlnire datorată seminarelor de homeopatie susţinute la Bucureşti de dl. Prof. Dr. Herbert Pfeiffer, pediatru, personalitate de excepţie a homeopatei contemporane mondiale, dascăl a numeroase generaţii de homeopaţi, conferenţiar în multe ţări,  coautor al tratatului « Homeopatia pentru copil şi tânăr », publicat de prestigioasa editură Elsevier. Împreună cu soţia sa, Helga Pfeiffer, kinetoterapeut pediatru, a descoperit semnificaţia reflexelor primare în dezvoltarea omului. Cei doi au fondat o nouă disciplină, de interes general, numită Primaristic, şi au conceput un program de educaţie şi reeducare senzo-motorie bazat pe conceptul de reflex primar şi de tonus, şi au format profesori de primaristic.

Noi, cei care am participat la seminarele dlui Prof. Pfeiffer, am putut să constatăm măsura în care înţelegerea stării şi a patologiei pacientului şi succesul terapeutic au fost semnificativ îmbunătăţite folosind perspectiva Primaristic. Pentru homeopat, utilizarea repertoarelor este şi ea văzută prin alţi ochi.

Pentru noi apărea problema formării profesorilor de primaristic aici, în România. Prin bunăvoinţa Dlui Prof Herbert Pfeiffer, primul curs a avut loc între 2012-2014, al doilea între 2015-2017. Pentru cei dintre noi care colaborează deja cu o primaristă (cum le spunem profesoarelor de primaristic) practica zilnică medicală, a urcat o nouă treaptă. De asemenea, asistarea unui nou născut şi copil a căpătat o nouă dimensiune.

Inaugurarea Institutului Primaristic România a fost însoţită de două seminare. Unul este adresat medicilor, farmaciştilor, terapeuţilor, educatorilor, psihologilor, logopezilor şi are tema “Beneficiile Primaristic pentru Medic şi Pacient”, Sâmbătă 12 mai 2018, orele 9-17. Celălalt este adresat primaristelor şi are tema “Două Generaţii de Profesori de Primaristic – Experienţă şi Perspective –” Vineri 11 mai 2018.
Ambele au avut loc în cladirea de pe str. Austrului 14 corpul B, într-o  casă cu grădină, din vechiul Bucureşti, în apropierea Foişorului de Foc.

Dr. Carmen Maria Sturza

Preşedinte